Hoppa till sidans innehåll

Våra tankar kring tävlingsmomentet


Tankar kring Tävlande i allmänhet och Badminton Carlskronas tävlingsverksamhet i synnerhet

 

Tävling och tävlingsspel är en aktivitet som Badminton Carlskrona har en lång och fin tradition inom. Badminton Carlskrona strävar mot att vara en attraktiv tävlingsförening som erbjuder en hög kvalité på arbetssättet runt tävlingsmomenten. Tävlingsmomenten är en aktivitet som innehåller många värden som ska lyftas fram, långt mycket mer än att bara vinna och förlora. Till största del utförs tävling och tävlingsmomenten som en del i en spelares utveckling och aktiv-utbildning.

 

Vi som är ansvariga för träningsverksamheten har många tankar kring tävlande i allmänhet och Badminton Carlskronas tävlingsverksamhet i synnerhet. Läs gärna hur vi ser på tävlingsmomentet här.

 

Tävla eller inte tävla

 

Tävling är ett fantastiskt fenomen som alla barn i grunden älskar i alla dess former. Detta måste vi vårda så att barnen får en så ”snäll” ingång i sitt tävlande på badmintonbanan specifikt som möjligt.  Därför rekommenderar vi inte att nya spelare ger sig ut i denna ”dömande” miljö innan dessa har dels hunnit lära sig grunderna i badminton och dels deltagit på ett antal interna träningstävlingar för att få ett hum om hur det faktiskt fungerar på riktiga tävlingar.

 

Vi kommer att arrangera ca 3 interna träningstävlingar per år. Här får barnen och i viss mån även föräldrarna prova att tävla under mindre allvarliga förhållanden men där situationen faktiskt liknar en riktig tävling. Vi vill att våra nya spelare spelar minst 3 sådana innan vi känner att vi vill skicka ut spelaren i riktiga tävlingsförhållanden. Till dessa kan vår egna ”riktiga” tävling Östersjöspelen räknas, då denna är på hemmaplan och vi kommer ha flera ledargestalter i hallen.

 

Alla vill inte tävla och detta är i vår förening lika rätt som att man vill tävla. Att träna för att utvecklas och ha roligt är minst lika värdefullt som att vilja vinna tävlingar. I Badminton Carlskrona försöker vi arbeta för ett livslångt idrottande för barn, ungdomar och vuxna, oavsett om dessa vill tävla eller inte. 

 

 

Hur mycket ska man tävla som ungdomsspelare?

 

Hur mycket eller lite man än tävlar som ungdomsspelare så tycker vi det är viktigt att vi (föreningen), spelaren själv och spelarens omgivning ser på tävlandet som en del av många andra moment i spelarens utvecklingsplan. Som ungdom upp till en rätt hög nivå så ska vi försöka att inte träna för att tävla utan att träna för att faktiskt så småningom bli bättre badmintonspelare. 

 

Vi är fullt medvetna om att det inte är lätt att få en 11-åring att förstå att den här matchen inte är viktig just idag utan för framtiden. Vill man tävla så vill man ju såklart vinna, varje gång. Poängen är kanske heller inte att försöka få 11-åringen att inte tycka att matchen är viktig, utan att vi som förening och förhoppningsvis spelarens omgivning och eventuellt även spelaren själv när denna kommit upp lite i ålder att se helheten och försöka se den långsiktigt.

 

Så länge man har anammat detta synsätt så tror vi inte det finns några rätt och fel i hur många tävlingar man ska spela. Det viktiga är att vara vaksam på att man har rätt tankar kring tävlande så att man faktiskt kan få ut så mycket som möjligt av det, även när man förlorar. Vi har ändå vissa rekommendationer för våra olika grupper i stort enligt nedan, som vi gärna diskuterar med spelaren innan de överstigs. 

 

Basic Kids:  4-6st/år (totalt interna och externa)

 

Pro League Youth: 6-8 st/år

 

Pro League Junior: 8-10st/år

 

 

Tränare/Tävlingsledare med på tävlingar

 

Med föreningens resurser i dagsläget är det för oss inte möjligt att ha med en tränare på alla tävlingar i vår tävlingskalender. I vår egna tävlingskalender kan ni se vilka tävlingar vi kommer att ha med en officiell tränare på. På alla andra tävlingar så uppmanar vi de lite mer erfarna ”tävlingsföräldrarna” eller eventuella seniorspelare att anta en roll som någon form av tävlingsledare från klubben. Här vill vi hjälpas åt för att få en så bra tävlingsverksamhet som möjligt.

 

Officiell tränares ansvar:

-Coacha våra spelare i så stor utsträckning som möjligt. På många tävlingar spelar flera av våra spelare samtidigt och ibland under väldigt långa dagar vilket innebär att denna oftast ensamma officiella tränaren inte kommer hinna med alla matcher. Då är det viktigt att vi alla hjälps åt s att ingen behöver spela utan stöd, om inte spelaren uttryckt att denna vill det.

 

-Vara en länk mellan spelarna och tävlingsledningen.

 

-Vara där för spelarna och även i viss mån föräldrarna för övriga frågor.

 

-Hålla ihop gruppen lite mer utanför banan.

 

Tävlingsledarnas ansvar:

-Vara en länk mellan spelarna och tävlingsledningen.

 

-Vara där för spelarna och även i viss mån oerfarna föräldrar för övriga frågor.

 

-Hålla ihop gruppen lite mer utanför banan. 

 

-Inte agera coach på banan mer än det man själv önskar, dock gärna uppmana andra föräldrar eller kompisar att hjälpa varandra om vi har en spelare som spelar själv och som inte uttryckligen önskar att spela utan hjälp.

 

Allas ansvar:

Även på tävlingar där vi har en tränare med så är det svårt för denna att coacha alla klubbens spelare samtidigt som denne skall hålla ihop gruppen och skapa klubbkänsla. Därför är detta ett gemensamt ansvar för alla deltagande spelare och deras föräldrar att hjälpas åt med. Det skall synas att vi kommer från samma klubb!

 

 

 

Föräldrarutbildning

 

Vid olika aktiviteter under terminernas gång så försöker föreningen samla föräldrarna för en kortare information och/eller utbildning. Häng gärna på dessa, det är värdefullt både för oss och er.

 

Vi rekommenderar starkt att alla våra föräldrar klickar sig in på SISU:s intro till sin nya tränarutbildning. Speciellt om ens barn har funderingar på att börja tävla, eller kanske redan gör det. 

 

Denna intro ger er en överblick över vad en idrottsförening faktiskt är och mot vilka värden den bör jobba. Vi tycker att denna ligger helt i linje med hur vi försöker bygga och utveckla Badminton Carlskrona. Därför tror vi att det är otroligt positivt om våra föräldrar också får en förståelse för hur vi vill jobba.

 

Med sina korta videoklipp och mindre textstycken är den väldigt lätt att ta sig genom. Den kommer vara värdefull för alla föräldrar, oavsett om ni råkar bli ”badmintonföräldrar”, idrottsföräldrar eller föräldrar till barn utan aktiviteter. Följ länken för att komma till denna Intro som vi valt att använda som föräldrautbildning:

 

https://utbildning.sisuidrottsbocker.se/sisuiu/tranare/pw/Introduktionsutbildning-for-tranare/ 

 

Idrott och det sammanhang som era barn får genom sin aktivitet är dock så otroligt viktigt på många vis, så vi hoppas alla föräldrar jobbar för att alla barn ska hitta minst en aktivitet/ett sammanhang där barnen kan utvecklas i och förhoppningsvis få känna rörelseglädje i.

 

 

Fair Play och gemenskap

Fair Play är en självklarhet för vård förening och bör också vara det för alla våra aktiva.

 

Doping tar vi starkt avstånd ifrån och är under inga omständigheter tillåtet i vår verksamhet eller i vår anläggning.

 

Eftersom man i badminton inte har någon domare upp till en ganska hög nivå så dömer spelarna på banan själva. I regel så dömer man sin sida och skulle det vara någon boll som man inte är överens om så spelar man i regel om den poängen. Observera att det är spelarna som dömer och inte tränare, föräldrar eller andra åskådare! Vi fostrar våra spelare att döma på ett ärligt sätt, oavsett om situationen är på tävling eller träning.

 

När våra spelare är ute på externa tävlingar så representerar dem Badminton Carlskrona. Vi vill att alla våra spelare skall vara goda representanter av föreningen på och utanför banan. Vi uppträder bra, är en bra kompis och ser till att alla våra egna spelare känner sig som en del av gemenskapen oavsett om vi är på träning eller tävling.

Uppdaterad: 05 NOV 2019 13:04 Skribent: Emelie Fabbeke
E-post: Adressen Gömd

 

BokaBana

BadmintonStart

Vuxenkurser

 


 Partners

 

 

Affärsverken

 

 Roxtec

 

 

Ravnbö

 


 Sponsorer

 

eye do

 

BLT Sydöstran

   

ICA

Postadress:
BK Carlskrona - Badminton
Arenavägen 19
37155 Karlskrona

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info